Matras Advies

Waarom vrijwel iedere matras na 10 jaar vervangen moet worden

Eigenlijk zouden we er een gewoonte van moeten maken om een matras elke tien jaar te vervangen. Zelfs de beste en meest duurzame matras raakt na jaren intensief beslapen te zijn een keertje op. De fut gaat eruit. Veerkracht en draagvermogen worden langzaam maar zeker met de dag minder.

Dat is niet alleen slecht voor jouw welverdiende slaap en broodnodige rust, maar vooral ook voor jouw kwetsbare rug en ledematen. Jouw lichaam krijgt dan niet meer de ondersteuning die het nodig heeft om zich goed te herstellen. Trouwens, ook de matras zelf heeft na zoveel jaren steeds meer moeite om zich te herstellen. Bovendien is zo’n vermoeide en ingezakte matras geen fraai gezicht op jouw bed en in jouw slaapkamer. En meestal ook geen toonbeeld meer van goede hygiëne.

Jarenlang elke nacht het vochtverlies van de slapende mens opnemen, laat nu eenmaal sporen na. Dus als je merkt dat ook jouw matras bovengenoemde symptomen begint te vertonen, dan wordt het tijd om er afscheid van te nemen. Ook al zul je er misschien een slapeloze nacht van hebben! Allemaal tekenen aan de wand dat de matras zo langzamerhand aan vervanging toe is. Na tien jaar is de matras zo’n 25.000 uur gebruikt.

Niet alle klachten over jouw matras komen van jouw rug

Een slechte matras en matrasdrager kunnen niet alleen voor rugklachten zorgen, maar ook voor andere onaangenaamheden. Zo is in de meeste gevallen de belangrijke vochtregulatie van de matras niet meer wat het moet zijn. Dat kan ook bijna niet anders. Elke nacht verliest jouw lichaam gemiddeld een kwart liter vocht.

Dat vocht moet telkens weer door de matras worden opgenomen en gereguleerd. Ook bij koorts, griep, verkoudheid en andere ziektes komt transpiratievocht vrij, dat in de matras verdwijnt. Zelfs de beste matras kan dat op den duur niet meer verwerken. Het vochtregulerenden ventilerend vermogen neemt met de jaren af, wat uiteindelijk ten koste gaat van je eigen slaapcomfort en gezondheid. Om nog maar niet te spreken van de hygiënische aspecten.

Van een matras en matrasdrager, die 10 jaar lang zo’n 6 tot 8 uur per etmaal zijn beslapen, kun je niet meer verwachten dat die aan normale hygiënische eisen voldoen. Als het zo is dat jouw matras en matrasdrager ook op dat punt hun beste jaren wel hebben gehad, wordt het tijd dat je bij de slaapspecialist van DroomDomein eens gaat uitkijken naar iets nieuws. Hij heeft het beste voor een gezonde nachtrust in huis.


1. Wat is je gewicht ?
Uitgeslapen wakker worden doe je op een matras die is afgestemd op
  • jouw lichaam,
  • slaaphouding
  • en jouw comforteisen.
Naast de materialen is er ook veel verschil in de stevigheid van ieder matras. Je kunt bij onze matrassen kiezen uit meerdere uitvoeringen voor wat betreft de hardheid en stugheid van het matras. De keuze voor een hard matras of zacht matras is geheel aan jou en hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren alsmede je gewicht.
  • tot 80 kg
  • 80-120 kg